София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има ли протест пред парламента

Акцията е насрочена за 17 часа

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

За 17 часа в понеделник пред сградата на Народното събрание е насрочен протест срещу безобразията в България. Протестът е организиран чрез „Фейсбук“ и засега организаторите предпочитат да са анонимни.

Според източници на „Евроком“ протестът се организира от бивши активисти на партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, които го напуснаха, недоволни, че партията не се отказа от субсидията си, както обеща.

Част от исканията на протеста, огласени чрез ФБ, са именно изпълнение на точките, по които се гласува на референдума – задължително гласуване, мажоритарен избор и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

Въпреки че е анонимен, протестът вече предизвика шум в политическата система, след като министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако дойдат повече от 300 души, той ще си подаде оставката. В отговор лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че е сигурно, че ще има повече хора и Борисов трябвало да си подаде оставката.

Това беше изтълкувано като искане за вот на недоверие и ДПС и БСП обявиха, че биха го подкрепили, но засега с тях не било говорено.

От ГЕРБ пък коментираха, че мнозинството е стабилно и че „Воля“ не може да инициира вот на недоверие, понеже има само 12 депутати, а за вот се искат подписите на 48 народни представители.