Гледай
на живо

Ще има ли война между Русия и Турция

Някой се опитва да скара Москва и Анкара, смята Пламен Пасков

Ще има ли война между Русия и Турция Руският самолет Су-25М, който беше свален в Сирия, е атакуван от бойци, които практически са на турс... thumbnail text

Руският самолет Су-25М, който беше свален в Сирия, е атакуван от бойци, които практически са на турско подчинение. Такова мнение изказа в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политическият анализатор Пламен Пасков.

Той посочи, че хората, обградили руския пилот, са говорели на турски и веднага са предали тялото му на Турция.

Според Пасков затоплянето на отношенията между Русия и Турция е само показно, а Анкара насърчава подчинените ѝ на сирийска територия милиции за враждебни действия срещу руснаците.

„Това е обезпокоителен факт. Някой постоянно се опитва да вкара Русия и Турция в истинска война“, коментира анализаторът.

Той посочи серия инциденти, включително убийството на руския посланик в Турция, свалянето на руски самолет през октомври 2016-а, както и последната атака срещу Су-25-М, завършила със смъртта на пилота.

От друга страна напрежението между САЩ и Русия също се покачва, коментира Пасков и добави, че скорошното посещение във Вашингтон на шефовете на руските разузнавателни служби е свидетелство, че двете световни сили си дават сметка за рисковете и се опитват да намерят общ език.