София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще купим ли F-16?

Правителството обсъжда избора за нов боен самолет

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Кабинетът гласува днес на редовно заседание избора на нов вид изтребители за армията ни. Най-високо е оценено предложението за американските F-16. Работната група предлага парламентът да възложи на правителството да започне преговори със САЩ за купуването на изтребителите. След гласуването предстои дебат в Народно събрание , което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура. Цената на самолетите в проекта е 1.8 млрд. лв., а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години. Най-високо е оценено предложението за американските F-16. Работната група предлага парламентът да възложи на правителството да започне преговори със САЩ за купуването на изтребителите.

В същото време Белият дом излезе с официална позиция, в която се казва, че Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности. Според американска компания самолетът отговаря на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че Военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. 

„Придобиването на изтребителя F-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили“, се казва в официалната позиция от Белия дом.

Според военния министър Красимир Каракачанов е важно да се направи избор за един силен изтребител за следващите 30-40 години, защото по думите му останалите приказки са дребно политиканстване. А, президентът Радев определи процедурата за избор на нов боен изтребител като опорочена и троен удар върху България. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова пък заяви, че кабинетът нарушава конституцията и БСП няма да подкрепи решението на правителството.