София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще обяви ли Украйна военно положение?

Свикват спешна среща Украйна-НАТО

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко обсъди в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг  спешното свикване на комисия Украйна-НАТО.

Това съобщи прессекретарят на украинския държавен глава.

"Порошенко и Столтенберг се съгласиха спешно да свикат извънредно заседание на Комисията Украйна-НАТО заради руската агресия в Азовско море", написа той във Фейсбук.

От пресслужбата на Алианса потвърдиха, че такава среща ще бъде проведена още днес.

До ескалация на напрежението между Русия и Украйна се стигна, след като вчера сутринта корабите на украинските военноморски сили навлязоха край бреговете на анексирания от Русия полуостров Крим, като руснаците откриха огън срещу украинските кораби и ги задържаха. Според руските власти корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право. Те обвиняват руските патрулни съдове в агресивни действия. По време на инцидента трима украински военни бяха леко ранени.

След инцидента Украйна приведе част въоръжените си сили в състояние на пълна бойна готовност. Върховната рада трябва да реши днес дали ще бъде обявено военно положение в страната.  Поради ситуацията в Керченския проток Съветът за национална безопасност и отбрана предложи да бъде обявено  военно положение в страната за период от 60 дни, което е подкрепено от президента Петро Порошенко.

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия и Украйна за въздържане от конфликти в Азовско море, за да се предотврати ескалацията на напрежението, а Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредна среща по молба на Киев.

Междувременно стана ясно, че Русия е отворила отново Керченския проток близо до Крим за корабоплаване.