Гледай
на живо

Ще остане ли Ердоган президент на Турция?

Вижте как преминаха извънредните избори в страната

Девет партии и техните лидери  се изправиха днес в надпревара за повече гласове на провелите се извънредни президентски  и парламентарни избори в Турция.
 
Сред основните опоненти на партията на  настоящия държавен глава и основен претендент за президентския пост  Реджеп Таип Ердоган бяха Народно-републиканска партия на Мухарем Индже и  „Добрата партия“ на  Мерал Акшенер, които по-рано през деня вече упражниха вота си. Акшенер гласува в избирателна секции в Истанбул, а Индже – в град Ялова.  Ердоган пък   даде своя глас в Истанбул, заедно със своята съпруга, като след това пред медиите похвали сънародниците си за високата избирателна активност, която по думите му надхвърля 50%.
 
Изборният ден в южната ни съседка започна в 08:00 сутринта и приключи в 17:00 вечерта. Общо 60  милиона турски граждани бяха призвани да упражнят правото си на глас в 81 провинции. 
 
По данни на министерството на правосъдието избирателният процес като цяло е протекъл без сериозни нередности. Въпреки това, преди около час   стана ясно, че властите в четири турски провинции са  започнали  разследване срещу 10-има чуждестранни граждани, представили се за наблюдатели на изборите.  Трима французи в Агръ, трима германци в Шърнак и четирима италианци в Батман и Диарбекир са  се опитали да се намесят в хода на гласуването ,казват от вътрешното министерство в южната ни съседка.
 
За възможни нарушения сигнализираха п-рано през деня от страна на опозиционните партии. Като според тях най-много нередности може да има в Югоизточна Турция, където вече са постъпили и доста жалби.
 
Резултатът от вота на провеждащите се парламентарни и президентски избори в Турция се очаква да стане ясен по-късно тази вечер или най-късно утре.
 
Ако Ердоган спечели настоящите избори това му дава право на нов 5-годишен мандат и допълнителни правомощия, които според критиците му ще отслабят демократичното управление в страната.