София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще остане ли Иванчева на поста си ?

Решава окончателно Апелативният специализиран съд

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

След около час ще започне заседанието на Апелативния специализиран съд, в което се очаква да бъде взето окончателното решение дали Десислава Инанчева и нейната заместничка Биляна Петрова ще останат на постовете си начело на районната администрация на „Младост“.
 
През април те бяха арестувани зрелищно в центъра на София и обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери след сигнал на предприемач.
 
Миналата седмица Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Иванчева и Петрова. Искането за това бе внесено от прокуратурата на основание, че кметът на район „Младост“ продължавала да упражнява правомощията си на , като пращала документи от ареста до общинската администрация.
  
 
По този начин тя е уволнила друг свой  заместник - Румен Русев и назначила за зам.-кмет на „Младост” пиара на района Петър Кърджилов. Съдът призна, че съществува законова празнота относно казуса, но че не може обвиняем да има правото да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Русев.
 
Защитата обжалва решението на първата инстанция, като адвокатът на Иванчева  Марин Марковски, обясни седмица, че съгласно закона до влизането в сила на присъда клиентката му е невинна и не е нарушила закона с работата си от ареста, тъй като е била на длъжността кмет.
 
„Това, че тя е подписала някой да бъде назначен, някой да бъде уволнен, няма нищо драматично, тайнствено, няма нещо опасно", обясни Марковски. Той  още посочи, че не знае дали подзащитната му е предавала документи чрез майка си, но е категоричен, че това няма значение. „Правилният поглед към нещата е: тя нарушила ли е закона с това нещо. Категорично не, защото тя не е отстранена дисциплинарно по предвидения от закона ред.“, заяви Марковски.