София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще останем ли без интернет след 11-ти октомври?

Есперти предупреждават за сериозни проблеми след тази дата

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Ескрерти от компанията ICANN, управляващи адресите в интернет пространството, излязоха с предупреждение, че са възможни сериозни проблими в работата на Мрежата от 11-ти октомври нататък, това съобщи сайта rg.ru.

Според тях след тази дата част от ресурсите във виртуалното пространство може драстично да намалеят, заради което много от сайтовете да се окажат недостъпни или пък да се отварят твърде бавно.

Причината е първата в историята на интернет смяна на ключовете на системата DNS, която преобразува буквения адрес на в цифров IP-адрес.

Запитването от браузъра постъпва на DNS-сървъра, който намира в базата данни на кой IP съответства буквеният адрес и след това насочва браузъра натам.

Специалистите обясняват, че замяната на буквения адрес с цифров се налага от съображения за сигурност, въпреки че е известно, че преходът най-вероятно ще причини сериозни проблеми.