София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще падне ли таванът на пенсиите?

Необходими са 155 милиона за преизчисляване парите на пенсионерите

5 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Депутатите от парламентарната комисия по труд и социална политика обсъждат пълното отпадане на тавана на пенсиите.

В дискусията ще се включат представители на Националния осигурителен институт, пенсионерски организации и социалният министър Бисер Петков.

Инициативен комитет внесе в Народното събрание петиция, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана за всички пенсии с ограничен размер. Те са около 65 000, по информация на НОИ. В искането се настоява за преизчисление на пенсиите и за пълното премахване на тавана им. “За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лева. Проблемът не е толкова във финансите, а в това, че хората с такива пенсии се чувстват дискриминирани. Има усещане за липса на справедливост'', каза пред БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване предвиждат от следващата година да отпадне таванът за новите пенсии, докато за старите той само да се увеличи – от 910 на 1040 лв.

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.