София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще получат ли пенсионерите коледни добавки?

Яснота по въпроса ще има до средата на ноември

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

До средата на ноември ще има яснота за коледните добавки за пенсионери, но такива най-вероятно ще има. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

"Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестявания, което да даде възможност на правителството в тази посока", каза Горанов.

Ако добавки има, те ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии в началото на последния месец от 2018-а.

Днес министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков  се срещнаха с членовете на Координационния съвет на КНСБ и ги запознаха с параметрите на проекта за държавен бюджет за 2019 г.

Следваме фискалната стратегия още от 2014 г. и през 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет, каза министър в отговор на въпрос. "Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е своеобразен буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Виждате, че стратегията за управление на дълга показва, че до 2021 г. равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки до около 17 на сто", обясни Горанов.

По думите му ако следващата година властта, изпълни всички набелязани мерки за подобряване на събираемостта, първите допълнителни приходи щели да отидат за погасяване на този дефицит.

Рисковете пред икономиката на България не са малко, основно външно политически: "нестандартната геополитическа ситуация" в контекста на набиращата сила търговската война между Европа, САЩ и Китай; заявката за денонсиране на ядреното споразумение между САЩ и Русия; девалвацията на турската лира; повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план.