София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще признае ли Тръмп днес Йерусалим за столица на Израел?

Очаква се американският президент да направи изявление

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес официално Йерусалим ще бъде признат за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп. Това съобщиха  официални представители на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.  Решението е взето въпреки опасенията на лидерите в региона от избухване на насилие. Тръмп ще направи изявлението днес по обяд, проваляйки дългогодишни усилия за решаване на конфликта.

Очаква се държавният глава на САЩ да нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Процедурата за това, вероятно ще отнеме няколко години, твърдят източниците.

Към момента, почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Йерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.

Признаването на Йерусалим за столица на Израел е равносилно на война за палестинските лидери, които настояват, че анексираният през 1967 г. от Израел Източен Йерусалим трябва да е столица на държавата, към която се стремят, и че статутът на града може да бъде определен само с мирно споразумение.

Решението на Тръмп притеснява и британския външен министър Борис Джонсън, който заяви, че приемат  новината с тревога, „защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците".