София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще промотират индустриалната зона на Шумен

Това обещават от Министерство на икономиката

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Индустриална зона Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциалните чуждестранни инвеститори. За това се ангажира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с представителите на бизнеса от региона. По-рано през деня той беше на място в индустриалния център, заедно с кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител проф. Стефан Желев и народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров. В нея вече работят три големи предприятия, които осигуряват работа на около 700 човека, а в процес на изграждане или с намерение за строеж са още 6 проекта. 
„Индустриална зона Шумен ще бъде представяна като локация пред чуждестранни инвеститори с интерес към региона, които търсят контакт с Министерството на икономиката или с Българската агенция за инвестиции“, обясни Александър Манолев. По думите му представители на зоната ще бъдат поканени и на годишната среща с търговските аташета на България, за да им се представи детайлно проекта и те също да го популяризират зад граница. „Това е един наистина много добре работещ проект, развит на принципа на публично-частното партньорство, който може да е катализатор за развитие на цялата регионална икономика“, подчерта икономическият заместник-министър. 
Той посочи още, че за последните десет години в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите, на обща стойност 138 млн. лв., които ще създадат 690 работни места. Освен това, Шумен продължава да е и сред областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 г. тя се повишава до 74%.
Манолев  подчерта още, че ще бъдат организирани информационни дни в Турция, на които да се представят българските индустриални зони. Това той заяви по време на среща му с Венцислав Велков, изпълнителен директор на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара, със седалище в Шумен. По време на разговора стана ясно още, че турски компании имат сериозен интерес към България, но е нужна повече информация на потенциалните инвеститори. Поради тази причина, представители на Национална компания „Индустриални зони“ ще се включат в срещи, които Българо-турската камара ще организират по места в южната ни съседка. 
Целта е на тях да се предостави и оперативна информация – в това число за цени на терени и комунални разходи.