София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще се повиши ли минималната работна заплата в Гърция?

Гръцкият премиер планира и връщане на колективните трудови договори

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща, че ще повиши минималната работна заплата, ще разреши отново да се сключват колективни трудови договори и ще предостави още права на работниците след излизането от спасителната програма на 20 август.

В макрофинансовото споразумение с международните кредитори е имало ясна цел - орязване на заплатите, а сега след прекратяване на спора-зумението започва възстановяването на правата на трудещите се, възс-тановяване на колективното договаряне и увеличение на минималната работна заплата.

В четвъртък говорителят на кабинета подчерта, че след изхода от кре-дитното споразумение Гърция си поставя две цели. Трябва да се стаби-лизира гръцката икономика и финансовата политика, а заедно с това да започнат действия за увеличаване на средния доход на гърците.Той до-бави, че няма нужда от орязване на пенсиите, за да бъде постигната целта за бю-джетен излишък от 3,5 процента.