София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще се промени ли статутът на Агенцията за борба с градушките?

Приема се нов закон

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Приемането на нов закон ще промени статута на Агенцията за борба с градушките и ще разшири обхвата на опазваните площи, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

„Очакванията са, че при тези резки климатични промени проблемът с градушките ще е доста сериозен. В момента ние сме заредени със съответните ракети. Имаме площадки, които покриват малко над 1/3 от земеделските площи", каза Порожанов.

В момента на територията на страната ни има 199 площадки, а на всяка една от тях са заредени по 30 ракети. Агенцията разполага с около 8 хиляди ракети.

Придобит е нов софтуер за самолетния способ.

Радарите извършват наблюдение на въздушното пространство на територията и съседните ни държави. Когато се види облак с надкритични параметри, се въздейства върху него така, че да не се допуснат твърди валежи на земята.

Министерството на земеделието лансира нов закон, който предвижда Агенцията за борба с градушките да стане държавно предприятие, а опазваните площи да се увеличат.

За да се разшири обхватът на опазваните площи и да се пазят не само земеделски земи, но и градовете, ще се въведе такса „градушка". За земеделците тя ще е 50 стотинки на декар. Ще трябва да плащат и застрахователите. Идеята е да в законопроекта е да се отделят по 0,8% годишно по каско на всеки застраховател. Целта е годишно да се събират към 5-6 милиона лева от застрахователите. На този етап обаче застрахователите са категорично против.