София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще се закупят боен самолет и патрулни кораби

В Народното събрание гласуваха 123 „за“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Депутатите одобриха решението на Министерския съвет за закупуването на боен самолет и патрулни кораби. 123 депутати гласуваха „за”, 29 бяха „против” и 4 „въздържал се” за купуването на боен самолет, а "за" купуването на патрулни кораби бяха 111 души, 30 гласуваха „против” и 2 „въздържал се”.
Главни мотиви за решението са, че новата техника е от значение за националната ни сигурност и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
Едно от предложенията беше вместо да се отделя бюджет за закупуване на нова техника, да бъде ремонтирана наличната. Друг довод против решението на МС беше, че сумата е непосилна за страната и ще доведе до големи дългове.
Програмата за закупуване на самолетите ще бъде осъществена на два етапа, като първият предвижда подписването на договори за тях да завърши до края на 2016 г. Ще бъдат купени 8 самолета в периода 2018-2020 г.
Изплащането на самолетите също ще стане поетапно през годините.