София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще увеличат минимална пенсия на 38% от пенсионерите в България

Увеличението се очаква от 1 октомври

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Около 38 процента от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия след 1 октомври тази година. Това ще стане, когато минималната пенсия за стаж ще бъде повишена на 200 лева. В резултат на увеличението на минималната пенсия за стаж на 180 лева от 1 юли 31,1% от възрастните ще получават минимална пенсия. В резултат на промяната ще се повишат размерите на останалите пенсии за трудова дейност, тези за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, професионална болест и наследствените пенсии.
Двуетапното нарастване ще струва на бюджета още около сто милиона лева до края на тази година. Ще се покрие от очакваното преизпълнение на приходите от осигуровки, а през 2018-а ще трябва да се предвидят още 280 милиона лева.
Преди правителството да одобри промените и да ги внесе в Народното събрание, те ще бъдат консултирани в Националният съвет за тристранно сътрудничество.