Гледай
на живо

Ще въведе ли ЕК визов режим за САЩ и Канада?

Решението може да повлияе на отношенията между Брюксел и Вашингтон

Ще въведе ли ЕК визов режим за САЩ и Канада? Европейската комисия започва обсъждане на възможността да въведе визов режим за гражданите на САЩ и ... thumbnail text

Европейската комисия започва обсъждане на възможността да въведе визов режим за гражданите на САЩ и Канада, посещаващи страни-членки от Стария континент.
Опцията ще бъде дискутирана в Страсбург. Тя идва от недоволството на Брюксел затова, че Америка и Канада изискват визи на няколко държави от ЕС, включително и България. Решението може да предизвика напрежение между съюза и основен стратегически партньор като Вашингтон. Обратното броене на ЕС вече започна, след като 24-месечния срок, поставен от него, изтича. Той се отнася до включване на страни като България, Кипър, Румъния, Полша и Хърватия в американската програма за безвизово пътуване. Към момента това важи за всички останали държави от съюза, но не и за тези 5, които според САЩ не отговарят на критериите им. Срокът, който даде Брюксел за промяна на наложената мярка, е до днес. От тук насетне ЕС ще реши дали да отвърне с временно въвеждане на визи за американски граждани за 1 година. Според анализатори и експерти решението може коренно да преобърне отношенията между Брюксел и Вашингтон и да повлияе на хода на световната политика.