София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шулц отказва да стане министър в новото правителство

Изборите в Бундестага се състояха в неделя в Германия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц изключи участието си в бъдещото правителство на Германия като министър.
Изборите в Бундестага се състояха в неделя в Германия. Според окончателните данни на Централната избирателна комисия, партията на Меркел ХДС / ХСС победи с 33% (246 места в Бундестага), но това е най-лошият резултат от 1949 г. насам. Социалдемократическата партия на Германия (SPD), оглавявана от Шулц, получи 20,5% (153 места), като това също е най-лошият резултат в историята. Нито една от страните не спечели повече от 50%, които са необходими за самостоятелното формиране на правителството и в този случай трябва да се проведат преговори за коалицията. СДГП вече заявиха, че остават опозиция.
В отговор на въпрос за това дали изключва перспективата за присъединяване към кабинета под ръководството на канцлера Ангела Меркел, Шулц изключи участието си в бъдещото правителство на Германия като отговори: "Да, определено."