София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шулц: Въвеждането на безвизов режим за Турция е под въпрос

„Трябва по-скоро да започнат изпълнението на условията от ЕС“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Турция трябва колкото може по-скоро да започне да изпълнява условията на Европейския съюз, защото в противен случай въвеждането на безвизов режим може да бъде поставено под въпрос, предаде ТАСС.

Очакваме Анкара да внесе изменения в законите за защита на данните и за борба с тероризма. Дебатите в турския парламент по тези изменения трябва да започнат незабавно, заяви Шулц в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг".

Той подчерта, че ако това не стане, европейските институции няма да могат да отменят визите за турски граждани от октомври, както бе планирано първоначално.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заплаши, че ще престане да изпълнява споразумението за бежанците, докато ЕС не придвижи въпроса за отмяна на визите.

Отмяната на визите за турски граждани е част от споразуменията, постигнати на 18 март на среща на върха Турция-Европейски съюз. За да влезе в сила безвизовият режим, Анкара трябва да изпълни всички необходими критерии. Главен проблем е турският закон за борба с тероризма, който предвижда и ограничаване на работата на медиите. Брюксел настоява за смекчаване на тази разпоредба, но Анкара не е съгласна с това.