София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швеция: Какво правим, ако руснаците наистина дойдат

Не Русия, а САЩ са заплаха, смята Патрик Валмарк

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Днес движение за мир не съществува, а в Швеция ние одобряваме надпреварата във въоръжаването и участваме във военни учения по границите на Русия, пише Патрик Валмарк в статия за Vestmanlands Läns Tidning.

Купуваме американски системи Patriot, кои са убили милиони невинни и не критикуваме мащабните войни на САЩ, коментира авторът.

Станали сме лакеи на американците и си сътрудничим с НАТО, наричаме Русия враг на целия свят, а позволяваме САЩ да нахлуват в страни, в които не са поканени, пише още Валмарк.

Той припомня, че в последно време САЩ са продали на Саудитска Арабия оръжия за 57 милиарда долара и са финансирали „Ислямска държава и „Ал Кайда“.

Според президента на САЩ Тръмп Северна Корея трябва да ликвидира ядрения си арсенал, но в противовес на санкциите Китай, Русия и повечето южнокорейци смятат, че трябва да се преговаря.

Малцина знаят, че заради санкции на САЩ срещу Ирак са умрели 500 000 деца и това е разновидност на тероризма, пише още Патрик Валмарк.

САЩ от десетилетия твърдят, че Русия е заплаха за мира, свободата и демокрацията. Разбира се, Русия е авторитарна страна, но Путин има подкрепата на по-голямата част от населението, докато Тръмп също действа авторитарно, но има подрепа от едва ¼ от американците, коментира авторът.

Според него Тръмп се ползва с поддръжката само на военно-промишления комплекс, които печели от хаоса и войните.

Русия е обвинявана за избора на Тръмп, за влизането в Крим, че стои зад Брекзит и европейския популизъм. В Швеция молят НАТО за помощ, но какво ще правим, ако руснаците наистина дойдат, пита Валмарк.

Според него руснаците не са били мразени така даже по времето на Студената война и в основата е, че Русия си позволява да има различно мнение от това на САЩ.

Русия има собствена история и култура и не можем да я мерим с нашите мерки, допълва авторът.

За съжаление в Швеция няма политици, които да говорят за мир и разоръжаване. Общуването и търговията са по-добра алтернатива от политиката на затворените врати и санкциите, обобщава Патрик Валмарк.