София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швеция недоволна от българския избор за изтребител

Официална правителствена позиция коментира казуса

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първа официална реакция на Швеция след като българският парламент одобри да стартира сделката за покупка на американски изтребители F-16 като ги предпочете пред шведските „Грипен“.

Йоаким Уолин , шеф на дирекция "Експорт и международни отношения" в правителствената Агенцията за отбранително имущество на Швеция публикува официално становище и го изпрати до медиите, включително и до българските. В него пише, че

„Грипен" е напълно съвместим със системите на НАТО и е напълно подходящ за нуждите на България, като цената за напълно съвместим пакет е под одобрения от българския парламент бюджет.

В позицията се казва още, че шведската страна продължава да следи процеса по придобиване на нов боен самолет за българските ВВС и е в готовност за допълнителни разговори по въпроса.

Припомняме, че конкурсът за изтребител приключи с решение да се преговаря със САЩ за доставка на нови F-16V. Очакват се обаче промени в предварително зададените условия за цена и срок на доставка – обявиха български политици. Точно тези допълнителни промени засега не са коментирани от американската компания "Локхийд Мартин".

За сметка на това Уолин подчертава, отново, че „шведският изтребител "Грипен", произведен в Европа е напълно съвместим с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро". Шведската правителствена Агенция за отбранително имущество припомня и че "според доклада на експертната група към българското Министерство на отбраната, "Грипен" е платформата с най-добри оперативни способности". И допълва: "партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави".