Гледай
на живо

Швеция се опасява от руска намеса в изборите

Вотът е през септември

Швеция се опасява от руска намеса в изборите Русия може да се опита да повлияе на резултата от националните избори в Швеция през септември, ако в... thumbnail text

Русия може да се опита да повлияе на резултата от националните избори в Швеция през септември, ако властите в Москва почувстват, че стратегическите им интереси са застрашени, предупреди шведската служба за сигурност, цитирана от "Ройтерс".

Като важни за Русия въпроси ръководителят на контраразузнаването Даниел Стенлинг посочи членството в НАТО, за което се водят дебати в Швеция, и сигурността в района на Балтийско море. Според него и двата въпроса са важни за Русия.

"Руският шпионаж остава най-голямата заплаха за Швеция", заяви той. "Ние виждаме, че Русия има намерение да влияе на отделни въпроси, които са от стратегическо значение. Ако тези въпроси станат централни в предизборната кампания, можем да очакваме опити за руско влияние", посочи Стенлинг. Той обаче отказа да коментира дали неговите служби имат вече данни за подобни опити.

Според шведското контраразузнаване избирателната система в страната е трудна за манипулиране, но използването на фалшиви профили в социалните мрежи и разпространението на неверни новини също са канали, чрез които може да се оказва влияние върху общественото мнение.

Премиерът Стефан Льовен заедно с много други негови европейски колеги е изразявал безпокойство от евентуална чуждестранна намеса и наскоро Швеция създаде агенция за подсилването на "психологическата отбрана" в шведското общество.