Гледай
на живо

Швеция се опасява от руско нападение

Властта инструктира хората какво се прави в случай на война

Швеция се опасява от руско нападение Шведското правителство е подготвило за всички домакинства в страната дипляни с инструкции какво да с... thumbnail text

Шведското правителство е подготвило за всички домакинства в страната дипляни с инструкции какво да се прави в случай на война, предаде Би Би Си.

Решението е взето заради нарасналата агресивност на Русия.

Подобна мярка се предприема за първи път от десетилетия. Аналогичен документ, под заглавие "Ако се стигне до война", е публикуван в неутрална Швеция през периода между 1943 и 1961 г. Разпространението му е спряно през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. Основните моменти от него обаче и след това се поместват в телефонните указатели.

"Цялото общество трябва да бъде готово за конфликт, не само армията. Не сме използвали думи като "тотална отбрана" или "повишена готовност" от 25-30 години и много хора не знаят практически нищо за това“, каза Кристина Андерсон, ръководител на службата за гражданска отбрана.

През декември шведската Комисия по въпросите на отбраната обяви, че "не може да се изключи вероятността от военно нападение срещу Швеция".

Наскоро в страната беше възобновена наборната военна служба и започна укрепването на стратегическия остров Готланд в Балтийско море. Там отново се разполага ракетната техника, която беше изведена от острова през 90-те години.