София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ШВЕДСКИ ДИЗАЙНЕР ИЗОБРЕТИ „ФЛАГА НА ЗЕМЯТА”

СИМВОЛЪТ ЩЕ ПРЕДСТАВЯ ЧОВЕЧЕСТВОТО ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУПЛАНЕТНИТЕ НИ ПЪТЕШЕСТВИЯ В КОСМОСА

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В рамките на проекта „Международен флаг на планетата Земя” графичният дизайнер от Швеция Оскар Пернфелд предложи свой модел за този флаг – символ, който ще представя човечеството по време на междупланетните ни пътешествия в Космоса.

Извън съмнение е, че за в бъдеще правителствата на различните страни ще се обединят с цел усвояването на другите планети, пише американското издание The Verge. В тази връзка в Мрежата се появи проектът „Международен флаг на планетата Земя”, а шведският дизайнер показа какъв би могъл да бъде флагът на бъдещите покорители на космоса.   

По думите му флагът може да се превърне в инструмент  за общуване между Земята и другите планети, стига на тях някога да се открият признаци на живот.

Пернфелд демонстрира не само приблизителния вид на флага на планетата ни, но и как ще бъде използван. Включително и като нашивка върху скафандрите, и като обикновен флаг, който се забива при кацането на други планети.

Флагът, изработен от шведския дизайнер, изглежда така: седем бели кръга се пресичат на син фон. Както разказа Пернфелд, синият цвят символизира водата, от която е съставена по-голямата част от повърхността на Земята. Освен това флаг с такъв цвят ще се откроява ефектно на фона на белите скафандри и тъмното пространство. Седемте пресичащи се кръга пък са символи на континентите на нашата планета. Според замисъла на дизайнера те образуват цвете, което символизира живота на Земята.

Пернфелд обясни, че изработката на точно такова изображение се дължи на факта, че всичко в нашия свят е взаимосвързано – пряко или косвено. Фигурата на цветето трябва да се приема и като обновен вариант  на олимпийските кръгове.