София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ШВЕДСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСЪР ПОТВЪРДИ РЕШЕНИЕТО НА ООН ПО ДЕЛОТО НА АСАНЖ

СРЕЩУ СЪЗДАТЕЛЯТ НА УИКИЛЙИКС НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Шведският министър на външните работи Марго Валстрьом потвърди решението на комисията на ООН, като призна за неоснователни обвиненията срещу създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж, съобщи Ройтерс.

“Комисията на ООН постанови, че Асанж е бил задържан без достатъчно доказателства“, заяви Валстрьом. Тя добави още, че това нарушава международните закони. Съобщава се, че самият Асанж е приветствал решението на работната група на ООН. Пред телевизионния канал ITV Джон Пилхер – приятел на Асанж съобщи, че той е „изключително доволен“ от решението.
По-рано стана ясно, че ООН призовава за прекратяване на съдебното преследване срещу Джулиан Асанж.
Припомняме, че създателят на Уикилйикс потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 година, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където той е издирван от властите за разпит, по обвинение свързано с изнасилване през 2010 година. Самият Джулиан Асанж отрича да е участвал някога в подобно престъпление.