София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швейцария: Ще решим въпроса с миграцията в ЕС в съвсем кратък срок

През 2014 Швейцария гласува против масовата миграция

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Швейцария разчита съвсем скоро да се намери решение по въпроса с миграцията в ЕС, заяви по време на пресконференция президентът на Швейцария Йохан Шнайдер-Амманн.
На референдум на 9 февруари 2014 Швейцария гласува против масовата миграция и за въвеждане на инструменти за стриктно регулиране на обема на чуждестранна трудова миграция в Швейцария от страните от ЕС. Съгласно националното законодателство новите правила трябва да влязат в сила на 9 февруари 2017. Резултатите от референдума през февруари доведоха до напрежение в отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел настоява Берн да не ограничава свободата на движение на работници мигранти от Европа.
Трябва да се намери решение до 9-ти февруари 2017 и вярваме, че имаме шанс по време на зимната сесия да се определи начинът, по който ще се регулира миграцията, заяви президентът на Швейцария.
Според него обаче е много трудно да се намери балансирано решение и Швейцария продължава да работи върху това.