София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сидеров иска анекс към договора с Македония

Лидерът на „Атака“ ще следи заседанията на кабинета

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска промяна на Договора за добросъседство между България и Македония. Той ще предложи за гласуване в парламента анекс, в който да се запише изрично, че "Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития, свързани с България".

Повод за идеята му се оказа реплика на македонския министър-председател Зоран Заев по повод Илинденското въстание.

Според него при сътрудничество между българската и македонската държава, македонската страна трябва да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук.

Идеята си Сидеров обяви на пресконференция пред сградата на Министерски съвет и подчерта, че България трябва да "си помисли" за подкрепата на европейската интеграция на Македония, ако този анекс не бъде одобрен.

Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с премиера Бойко Борисов.

Лидерът на „Атака“ отбеляза, че прави изявлението пред медиите, защото се е появило твърдение, че през миналата седмица е нахлул в Министерски съвет, "да не кажат пак, че нахлувам и да правим нервни кризи".

Волен Сидеров обяви намерението си занапред да присъства на заседанията на кабинета да следи какво се случва, тъй като иска да се изгради ясен план за действие затова какво ще се върши през следващата година, а "не да изскачат на парче някакви поправчици".

Той отново критикува вицепремиера Валери Симеонов и „хвърли топката“ към премиера Борисов, защото той бил човекът, който трябвало да разговаря със Симеонов и да му обясни какви са функциите му. „Поведението на Валери Симеонов не е правилно и трябва да му го кажем. Не може един вицепремиер да се прави на ротен старшина", посочи лидерът на "Атака" и допълни, че като поставя този въпрос, иска да се нормализират отношенията в коалицията.