София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сидеров иска коалиционен съвет за „Скрипал“

БСП : Борисов да обясни в парламента какво става

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Свикване на коалиционния съвет на управляващите партии поиска лидерът на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров. На срещата трябва да се представи наличната информация, "за да можем да направим пълноценен анализ и да вземем правилното решение" по случая "Скрипал".

Сидеров е говорил неофициално с премиера Борисов за свикване на съвета и това трябвало да се случи до края на седмицата.

Според Сидеров случаят "Скрипал" е сплотил руските избиратели и "сега вече виждаме едно истеризиране и натиск върху отделни държави в Европа да започват дипломатическа война с Русия". Според него натискът е от тези, които са организирали убийството, което и измислено "типично в мозъчен свят на определени служби". "Предполагам, че те са в англоезичния свят тези служби", каза Сидеров.

БСП иска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да обясни защо е извикал на консултации българския посланик в Москва, каза секретарят на парламентарната група Кристиан Вигенин. "Притеснени сме от развиващата се дипломатическа криза, можем да я наречем война, която наподобява периода на студената война. Това е повод всяка една политическа сила внимателно да се замисли какво се случва всъщност. На второ място, не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото от последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия", каза още Вигенин.