София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сидеров настоява за отстраняването на Валери Симеонов

Иска спешно свикване на Коалиционния съвет

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров настоява за незабавно свикване на Коалиционния съвет до края на днешния ден, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер.

По този повод Сидеров даде извънредна пресконференция от централата на партията.

Специално за телевизия „Евроком“ лидерът на „Атака“ заяви, че оставката на Валери Симеонов е категорично необходима, за да се запази това управление.

„Ако той напук стои вкопчан във властта, рискът той да събори управлението ГЕРБ – Обединени патриоти е страшно голям, защото общественото недоволство е страшно голямо, а щетите се прехвърлят вече към премиера Борисов, към управляващата коалиция. Валери Симеонов иска да завлече всички заедно надолу“, коментира Сидеров. Той обясни, че по-рано днес е разговарял по случая с Красимир Каракачанов и с Цветан Цветанов, пред които е изложил позицията си. По думите му, коалиционният съвет може да се състои и в отсъствието на премиера Борисов, като той може да се включи в срещата по телефона, за да изрази своята позиция.

Недоволството сред хората е много голямо, негативите са към всички нас, които нямаме никаква вина за недопустимия начин, по който един вицепремиер се обръща към майките. Моето предложение е оздравително за управляващата коалиция, оттегляне на вицепремиера – предложение от Патриотите за друг на този пост и продължаване към съществени въпроси – като доходи, пенсии, заетост и т.н. Това виждам като спасителен вариант. Ако партньорите ми задържат Симеонов на този пост, това може да се изтълкува от хората като съгласие, т.е. че те са съгласни с обидните думи към майките“, обясни още Волен Сидеров пред камерата на „Евроком“.

По-рано днес ръководството на  ПП АТАКА излезе с декларация, с която обявява, че сваля политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания. От партията ще настояват да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов каза, че когато политическият съвет реши да поиска оставката му, той ще я подаде.