София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ В ПОЛИТИКАТА?

За и против

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева


На нас ни трябват хора, които да ни представят и във Шенген, и в еврозоната, заяви в защита на връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката у нас бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов в ефира на предаването „Здравей България“ по Нова тв.
Царят е една нелепа претенция за аристократизъм в българската политика, именно безсмислието на тази политическа кариера говори за това, пък беше контра позицията на политологът Огнян Минчев.
Очаквано много хора гласуваха за Симеон в началото, българинът избира царския мит, но този мит се провали за седмици, а не за години дори, допълни политологът.
Повръща ми се от идеята за завръщането му, царският мит беше продукт, който е свързан с Мултигруп, и именно тези кооперативно-търговски институции произвеждат този нелеп сценарии.
Списък с 113 интелектуалци, подкрепящи връщането на царя на политическата сцена има и той е показателен, пък беше отговорът на Минчо Спасов.
Самият Симеон гледа с интерес реакциите на хората, които сега се изказват за него. Ние откриваме дискусия, искаме откриване на дебат дали България иска човек, който да я представлява в Лувъра, човек като Симеон и Гюзелев, не Азис, допълни той.
Този, който вие наричате цар е мит, който не може да се възроди. Имотите, горите в Кричим, планините, които той си върна са показателни, отговори политологът.
Имаше доклад, засекретен отпреди 20 години дали Симеон е агент на здравна сигурност. Време е да бъде отворен, беше категоричен той.
Царят нямаше да направи каквато и да е кариера у нас без службите, заяви още Минчев.
Становище на Иван Костов, че връщането на царските имоти е законно има, а това става през 1999 година. Комисията е действала далеч преди той да се върне у нас, следователно той не се е върнал, заради това, каза Спасов.
Най-ниска е била корупцията при управлението на Симеон, подчерта той. Тя спада до 0,3%, а при Костов е била над 1 на сто.
Ценен е за вас, спрете да го натрапвате на България, заяви в заключение политологът.
Царят принадлежи не на НДСВ, а на България и българите, пък беше отговорът на Спасов.