София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов: Има злоупотреби и корупция при ТЕЛК-овете

Предстои промяна в системата за фомиране на инвалидност

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов е помолил Мая Манолова да напусне заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото правилникът на съвета изисквал омбудсманът да има покана. Това обясни пред БНТ самият Симеонов и подчерта, че е запознал и Манолова с въпросния правилник.  „Такава е процедурата – не може омбудсманът да ходи където си пожелае“, каза вицепремиерът.

Относно фалшивите ТЕЛК-ове вицепремиерът посочи, че една от основните задачи на Обединените патриоти е да бъде осветлена цялата система, защото в нея преобладават злоупотреби и мащабна корупция.

"Имаме изобилие от данни за фалшиви ТЕЛК-ове, което ни убеждава, че голяма част от тези 1 млрд. и 700 млн. лева за подпомагане са силно завишени. Цели ромски махали, като че ли с един печат са им съставени заключенията на лекарските комисии, с което се източват изключително много средства. Там трябва да бъдат взети категорични мерки, убедихме и ГЕРБ, че тази задача е много важна. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността“, обясни Валери Симеонов.

Той подчерта, че лекарите от ТЕЛК вече ще бъдат избирани на случаен принцип, ротационно, а също така ще бъде сменена системата за формиране процента на инвалидност.

По повод проблема с чумата по животните, вицепремиерът коментира, че това е следствие от човешки фактор, който е бил несъзнателен. „Подал съм сигнал до ДАНС. Чумата не бива да се ползва с политическа цел. Има нерешителност на институциите, районът трябваше да бъде отцепен. Не може постоянно там да кръжат разни репортери и да провеждат напоителни интервюта. В крайна сметка това е заразен район, разберете го'', коментира Симеонов.