София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов нападна „Газпром“ и отново Каракачанов

Вицепремиерът смята, че руската компания саботира българския добив на газ

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини „Газпром“, че саботира добива на газ в България. Според него руската компания стои зад протестите в Генерал Тошево миналата година, които осуетиха проучванията и добива на газ в Добруджа.

„България защо няма собствен нефт и газ?! Това, което стана в Генерал Тошево например – директно „Газпром“ се намеси през няколко паравоенни организации, които се изсипаха в Генерал Тошево и симулираха масов протест“, каза Симеонов.

Той добави, че проучванията в Черно море вървят с бавни темпове и заподозря, че това отново се дължи на руските интереси.

Симеонов не пропусна случая пак да нападне колегата си от ВМРО Красимир Каракачанов, казвайки, че като вицепремиер по сигурността той трябва да даде отговор на въпроса меси ли се Москва в българската политика и конкретно дали пречи на осигуряването на енергийна независимост.

Изказването на лидера на НФСБ е поредно афиширане на разногласията сред Обединените патриоти. В понеделник Симеонов обяви, че е вероятно на следващите избори партията му да участва без ВМРО и обвини колегите си, че развиват хиперактивност в медиите за сметка на останалите партии в патриотичната коалиция.