София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Син на шефа на КАТ в Русе арестуван за отвличане

ГДБОП задържа 10 души, сред тях и брат на депутат от БСП

6 годиниКрими 18 Боряна Райчева

На осем души - седем мъже и жена, са повдигнати обвинения след вчерашната акция на служители на ГДБОП в Русе, ръководена от Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Седмината мъже са обвинени за организирана престъпна група, като единият е ръководител, а останалите са съучастници. Тя е действала от началото на 2015 г. до вчерашното ѝ задържане на територията на Русе. Осъществявала е основно изнудвания.
Арнаудова посочи, че има повдигнати обвинения и за т.нар. "вторични престъпления", като на четири от лицата, включително и на жената, са повдигнати обвинения за отвличане, извършено на 30 март 2015 г., както и изнудванe.
Отвлеченият е служител на фирмата на организатора на групата. Бил е заподозрян в извършване на кражба, като със сила и заплаха е принуден да поеме имуществено задължение - да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева. Обвинение за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси е повдигнато на още един участник от групата.
По време на акцията са разпитани 15 души, двама от които с тайна самоличност.
Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и шест лични обиска. Открити са четири метални палки, три пистолета, от които боен, газов и един преработен от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, два ножа и артилерийски гръм, представляващ 400 грама тротил, както и 2000 евро - средства, придобити от организираната престъпна група.
Арнаудова обясни, че организатор на групата е Илия - брат на русенския народен представител от БСП Георги Стоилов. Тя потвърди, че сред задържаните е и синът на началника на КАТ в Русе, който е обвинен за участие в организираната престъпна група.