София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Синдикати и бизнес предвиждат обедняване на българина

Теменужка Петкова успокои, че държавната енергетика се управлява добре

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредна среща днес, по искане на КНСБ. На съвета бяха обсъдени резките промени в цената на енергията за индустрията. Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, България трябва да вземе категорична и по-твърда позиция в Брюксел по отношение на политиката за парниковите емисии, тъй като страната ни не е сериозен замърсител. „Смятаме, че е дошло времето за радикални стъпки, за да защитим националната сигурност“, каза той и съобщи, че синдикатът излиза със специална декларация с предложения, в която се настоява държавата да бъде по-активна в защита както цените, така и правата на миньорите.

Пламен Димитров е убеден, че драстичните и необясними разлики в цените на Българската независима енергийна борса ще доведат и до негативно влияние върху цената за бита, а оттам и до скок в цената на стоките и услугите.

От началото на годината средната цена на търгуваната енергията на борсата е около 130 лева. За сравнение през изминалата година средната цена е около 67 лева по данни на държавния регулатор.

Председателят на АИКБ Васил Велев подкрепи становището на шефа на КНСБ, че цените на енергийната борса ще доведат до инфлация и обедняване на населението. Той призова за спешни мерки, за да не се случи това. Според Велев решението е свързано с увеличаване на предлагането, засилване на контрола на КЕВР за спекулации на борсата, както и с управление на държавната енергетика.

От бизнеса подчертаха, че в момента в България има внос на енергия, а не износ, което според работодателите е една ненормална ситуация, защото евтината енергия, която сме изнесли, сега я купуваме скъпо.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика. Тя обеща, че до края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Очаква се следващите месеци Министерството на енергетиката да пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната, както и поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

На заседанието на Тристранката присъстваха  още вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, на труда Бисер Петков, на икономиката Емил Караниколов, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на сдружения в сектора, синдикати. По време на срещата бе обсъден и Законът за горивата.