Гледай
на живо

Синдикатите готови за война

Това стана ясно по време на дискусиите с работодателите за „клас прослужено време“

Синдикатите готови за война Да има или да няма т.нар. „клас прослужено време“ и как този въпрос е разрешен в другите... thumbnail text
Да има или да няма т.нар. „клас прослужено време“ и как този въпрос е разрешен в другите европейски и не само европейски страни. По темата разсъждаваха представители на синдикатите и работодателските организации.
Според представителите на синдиката „Подкрепа“, който поставиха за пореден път на обсъждане въпроса, само две са европейските държави, в които  добавката за стаж е отменена - Гърция и Румъния, като това било станало под външен натиск. Сред посочените положителни примери  пък бяха отрасли в Австрия, Чехия и Северна Америка, както и организации като ООН. Отпадането и в България би довело и до противоречие, убедени са от ТК „Подкрепа“.
 
Синдикатите  не приемат и идеята за замяна на добавката за старшинство с такава, обвързана с ефективността на работника, тъй като считат, че  подобна преценка винаги е субективна и може да ощети едни за сметка на други, без това  винаги да е обективно обосновано.
Очаквано  противоположното мнение застъпват от работодателските организации, според които т.нар. „Сеньорити бонус“ има само в Боливия, Венесуела и Камбоджа
 
След дълги пререкания и взаимни обвинения между даващите работа и защитаващите хората, които я получават, до консенсус  така и не се стигна. А кризата на доверието е налице и от дете страни. 
От „Подкрепа“ заявиха още, че в тази ситуация синдикатите не се нуждаят от арбитер  в лицето на правителството.
 
А кога да очакваме тази социална война по улиците, както я определи Димитър Манолов, така и не стана ясно, ясното е обаче, че готовност за протести има,за компромиси обаче не.