София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Синдикатите с мерки срещу проблемите в столичния градския транспорт

Обещават по-високи заплати за служителите на двете дружества

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Синдикатите днес излизат със свои предложения за работата на шофьорите в градския транспорт на София. Една от тези промени ще е увеличение на заплатите от 1-ви март.

По думите на Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет и председател на транспортните синдикати в България, вече е подписан нов колективен трудов договор със Столичния градски транспорт за увеличение на заплатите с 10%.

По-високите си възнаграждения, шофьорите ще получат през март.

След като стана ясно, че служителите в софийския авто и електротранспорт работят извънредно и в лоши битови условия, без възможност за пълноценна почивка, те настояха за промени. Вчера представители и на двете транспортни дружества заплашиха със стачни действия. А в писмо до кмета,  Йорданка Фандъкова шофьорите от столичния автотранспорт изложиха 7 искания, сред които премахване на нощния транспорт, въвеждане на система за управление на трафика и обособяване на бус ленти в София. 

Днес КТ "Подкрепа" и КНСБ се обединиха в подкрепа около исканията за разреждане на дневните линии, обслужвани от градския транспорт в София и изцяло закриването на нощните, които бяха въведени от април миналата година.

 "Така ли се изпълнява транспортната политика на кмета Йорданка Фандъкова? С още орязване и разреждане на дневния транспорт, който и без това през годините беше разреждан многократно? Това ли е "развитият" градски транспорт, в който уж все много се инвестира и за който все много се правеше?", питат членовете на гражданската инициатива "Спаси София", .които в началото на миналата седмица алармираха за лошите условия на труд и липсата на достатъчно кадри в столичния градски транспорт