Гледай
на живо

Синовете на убитата Галиция искат оставката на премиера на Малта

Само поета политическа отговорност би донесла справедливост, смятат те

Синовете на убитата Галиция искат оставката на премиера на Малта Синовете на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция, искат оставката на премиера на Малт... thumbnail text

Синовете на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция, искат оставката на премиера на Малта – Джоузеф Мускат. Журналистката бе убита от взрив на бомба, поставена в колата й.

Матю, Ендрю и Пол Каруана Галиция отказаха предложената от премиера награда за откриване на убица, която според тях възлиза на 1 млн. евро.  Тримата заявиха на страницата си във Фейсбук, че премиерът Мускат трябва да поеме политическа отговорност и да подаде оставка.

„Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците“, написаха синовете на убитата блогърка във Фейсбук.

Според тях, съдебна присъда ще позволи на отговорните лица в правителството да се облагодетелстват от смъртта й, обръщайки гръб и заявявайки, че е получена справедливост. Затова тримата настояват за политическа отговорност.

Синовете на Галция искат да бъдат сменени и шефът на полицията , и главният прокурор.

От своя страна, премиерът на Малта, който е на срещата на Европейския съвет в Брюксел, каза че би било безотговорно да подаде оставка в този момент.