София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Синовете на убитата Галиция искат оставката на премиера на Малта

Само поета политическа отговорност би донесла справедливост, смятат те

6 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Синовете на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция, искат оставката на премиера на Малта – Джоузеф Мускат. Журналистката бе убита от взрив на бомба, поставена в колата й.

Матю, Ендрю и Пол Каруана Галиция отказаха предложената от премиера награда за откриване на убица, която според тях възлиза на 1 млн. евро.  Тримата заявиха на страницата си във Фейсбук, че премиерът Мускат трябва да поеме политическа отговорност и да подаде оставка.

„Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците“, написаха синовете на убитата блогърка във Фейсбук.

Според тях, съдебна присъда ще позволи на отговорните лица в правителството да се облагодетелстват от смъртта й, обръщайки гръб и заявявайки, че е получена справедливост. Затова тримата настояват за политическа отговорност.

Синовете на Галция искат да бъдат сменени и шефът на полицията , и главният прокурор.

От своя страна, премиерът на Малта, който е на срещата на Европейския съвет в Брюксел, каза че би било безотговорно да подаде оставка в този момент.