Гледай
на живо

Ситуацията в Каталуния отново се заплита

Мадрид предупреди, че няма да въстанови автономията

Ситуацията в Каталуния отново се заплита Испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че автономията на Каталуния няма да бъде възстановена и... thumbnail text

Испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че автономията на Каталуния няма да бъде възстановена и провинцията ще продължи да бъде пряко управлявана от Мадрид, ако бившият премиер Карлес Пучдеумон се опита да се върне на поста си дистанционно.

Автономията на Каталуния беше отнета, след като правителството на Пучдемон организира референдум за независимост, а самият премиер беше обвинен в организиране на бунт.

Под заплахата от арест Пучдемон емигрира в Белгия, а правителството в Мадрид организира избори, спечелени от партиите, които подкрепят независимостта на Каталуния.

Гласуването за ново правителство трябва да бъде на 21 януари, а испанските медии пишат, че сепаратистките партии са постигнали съгласие кабинетът да бъде оглавен отново от Пучдемон. Той обаче не получава гаранции, че няма да бъде арестуван, ако се завърне и затова планира да приеме поста от разстояние, например по скайп.

Рахой обаче заяви, че Пучдемон трябва да присъства лично и да бъде изслушан от депутатите, в противен случай Мадрид няма да приеме, че предаването на властта и избора на нов премиер са законни.

"Няма възможност да се заема премиерският пост от разстояние", заяви испанският министър-председател.