София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандал: Отмениха 3 март в Одрин

Българският консул почел паметта на загинали турски войници

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На 3 март в Одрин генералният ни консул Васил Вълчев отмени тържествената част от празненствата по случай Националния празник на България.

Причината - да бъде отдадена почит към турските войници, които са загинали при акцията на страната в Северна Сирия. Това от турската страна беше счетено като българска подкрепа за Африн и операцията "Маслинова клонка".
От дипломатическа гледна точка, това е страшен гаф, който лепва петно върху България пред страните от Европейския съюз и НАТО, твърдят запознати с протокола. „Да почетеш паметта на загиналите в „Маслинова клонка“, означава да признаеш кюрдите за терористи. Позицията по отношение на сирийските кюрди на целия свят, на Европейския съюз, на НАТО, на САЩ, на България е съвсем друга. За нас те не са терористи. За Сирия има решение на Съвета за сигурност на ООН, което предполага прекратяването на всякакви военни действия", категоричен беше бившият ни консул в Одрин Георги Димов.

 

Външно министерство поиска обяснения от генералния консул относно решението му да отмени празничната културна програма на 3 март. В съобщение се казва, че ведомството не е съгласувало произнесената пред гостите реч на Вълчев и отмяната на участието на български танцов състав..

От там припомнят, че в посолството ни в Анкара е бил проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък.  В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души са уважили тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро.