София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СКАНДАЛ ЗА ДОПИНГА ПРИ СПОРТИСТИТЕ – КОЙ Е ВИНОВЕН?

СПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО СЪС СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ЗАБРАНЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Спорове, неясни отговорности и що е то хранителна добавка – това представляваше накратко кръглата маса, която Министерството на младежта и спорта организира днес. Поводът за срещата между бивши и настоящи министри, бивши спортисти и представителите на Спортната федерация, бяха зачестилите скандали с положителни допинг проби на родни състезатели. Целта на дискусията беше представянето на проект, фиксиращ серия от мерки на правителството, с които да бъде ограничена употребата на забранени вещества.
Кръглата маса беше открита от министър Красен Кралев, който представи стратегията накратко. По неговите думи все повече младежи използват неразрешени субстанции или хранителни добавки с наличие на забранени съставки.

Кралев изброи параметрите, по които ще се работи, за да бъдат предотвратени нови такива случаи. Сред тях са по-голяма информираност на състезателите, въвеждане на лиценз за хранителните добавки, по-висок контрол и създаване на регистър, съдържащ списък с всички фитнес инструктори в страната.
Не стана ясно обаче от кого трябва и от кого ще се упражнява този контрол. Това стана и „ябълката на раздора“ между присъстващите на дискусията.
По думи на Пламен Моллов от Агенцията за безопасност на храните, от тяхна страна мерките са предприети. Етикетите на продуктите, които се използват от състезателите, са строго следени, но липсва лабораторно наблюдение и анализ, с което да се засили ефективността върху упражнявания контрол.
Според представител на Изпълнителната агенция по лекарствата, документалният контрол се извършва стриктно.
От най-голямата компания за хранителни добавки пък обявиха, че субстанциите и забранените вещества трябва да се криминализира, защото по този начин няма да има извинения за незнанието на прием и причината за отчитането на положителна допинг проба.
Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, спортистите нямат вина и приемат добавките, които са пуснати по аптеките за всички останали граждани. С други думи няма разграничаване между това, което употребяват професионалните състезатели и всички останали, занимаващи се със спорт.

Припомняме, че родните ни щангисти бяха хванат с допинг в края на миналия месец. На практика така останахме без наши представители на спорта на предстоящото Европейско първенство в Тбилиси. Вчера бяха константирани нови 3 случая на положителни проби. Едината от тях е на националния шампион по лека атлетика Георги Георгиев – Джопето.
Дали мерките, които разработиха от Министерството, ще бъдат ефективни и ще можем ли да се гордеем с българския спорт повече, отколкото да се срамуваме, предстои да разберем за в бъдеще.