София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Скандали в парламента

БСП напусна залата

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Втори ден скандали в парламента. От БСП се ядосаха на ГЕРБ, че вкарват извънредни точки в дневния ред и напуснаха залата. Управляващите решиха в дневния ред да влязат второто четене на Закона за водите, внесен от ПГ на ГЕРБ, второто четене на Закона за МВР, внесен от ПГ на „Обединени патриоти“, както и освобождаването на председателят на НЗОК. БСП скочиха срещу прибързаното освобождаване на Камен Плочев като шеф на НЗОК. 

Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и обвиниха, че управляващото мнозинство налага авторитарен режим в парламента.

Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента. За нас не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламент. По този начин опозицията е лишена от възможност за дебат в полза на българските граждани. Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а представете си какво да очакваме от правителството“, заяви каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

След поименната проверка, направена от Цвета Караянчева, стана ясно, че няма кворум в залата. Затова председателят на Народното събрание даде 15 минути почивка, след което ще има повторна проверка.