София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ЗА АФЕРАТА ОКОЛО КТБ

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: ПЕЕВСКИ ПРЕДИЗВИКА КРИЗАТА В КТБ

9 годиниИкономика 35 Боряна Райчева

Банкерът Цветан Василев, който е обвинен за длъжностно присвояване, направи скандални разкрития за аферата около фалиралата Корпоративна търговска банка. В интервю пред журналиста Явор Дачков мажоритарният собственик заяви, че Делян Пеевски му е поискал безвъзмездно активи на КТБ, а след като е отказал, Пеевски е предизвикал банковата криза.
Освен това Цветан Василев обвини в съучастие главния прокурор Сотир Цацаров, специалните служби, следствието, Българската народна банка и правителството на БСП и ДПС, т. нар. кабинет „Орешарски“.
Ето и версията на банкера: През април 2014 година Делян Пеевски поискал от него безвъзмездно прехвърляне на пакети от акциите на няколко дружества. Василевв отказал да прехвърли акциите, след което последвало обвинението на банкера в опит за убийство на Пеевски, като целта е била да не пречи на плана за фалита на КТБ. По думите на Василев в този план са участвали хора и от трите власти, т.е. От БСП, ДПС и „Атака“.
Банкерът заяви, че дупката от 4 млрд. лева в банката е измислена, за да може да  има основателна причина да й бъде отнет лиценза. По думите му, КТБ е контролирала бизнес на стойност точно 4 милиарда лева, като именно този бизнес искали хората, които са го атакували. Става въпрос за финансирани от банката компании, с цел придобиване и преструктуриране на определени активи.
Цветан Василев споделя, че има доказателства за притискането на клиенти, в това число и отправяни заплахи, като им е заявявано, че ако не си изтеглят парите от банката ще пострадат.
Василев направи още едно скандално разкритие. По думите му, управителят на БНБ Иван Искров е знаел за случващото се. Банкерът твърди, че се е видял с Искров в края на май, въпреки че управителят на БНБ отрича. Цветанов разказа, че на срещата между двамата Искров го е предупредил и го е попитал дали знае какво прави, а мажоритарният собственик на КТБ е отвърнал, че знае и нищо не може да направи, но по-важното е какво може Искров да направи, за да предотврати последствията до които така или иначе се стигна.
Василев твърди, че за готвената атака е предупредил и трима политически лидери – двама от управлението на кабинета „Орешарски“ и настоящия министър-председател Бойко Борисов. Банкерът обаче отказа да каже какво точно са си говорили с Борисов.
В интервюто Василев твърдо защитава тезата си, че определени хора са били предупредени, че банката ще бъде поставена под специален надзор. За да защити тезата си, той даде пример с това как една седмица преди кризата с КТБ са били изтеглени голяма сума пари.
Стана ясно и че Цветан Василев е дал показания пред европейски съдия, които се пазят при двама нотариуси в 2 различни държави. Информацията, която е дал пред съдията, засяга политическия и икономическия елит на България. Тези показания са гаранция за сигурността на Василев, а дадената информация трябва да излезе наяве след смъртта на банкера.