София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандалът с Валери Симеонов се разраства

Две партии му искат оставката

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Две партии в Народното събрание поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му, че можело да има „майтапчийски снимки“ от някогашно негово посещение в нацисткия лагер Бухенвалд. Симеонов направи това изказване в опит да защити предложения от него заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев, направил си снимка с нацистки поздрав.

Тенев беше принуден да подаде оставка.

От името на „Воля“ Стефан Авустинов заяви, че партията ще обсъди искане за оставка на Симеонов и че изказването му е недопустимо. Малко след това лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че оставки може да иска премиерът, но е морално вицепремиерът да се оттегли.

Хамид Хамид от ДПС също смята, че Симеонов трябва да напусне правителството, но допълни, че партията му настоява Патриотите изобщо да излязат от властта. Хамид коментира, че изказването на Валери Симеонов може да влоши отношенията ни с Израел, които според него се развивали много добре презпоследните години.

По-рано оставката на Симеонов поиска и депутатът от БСП Александър Симов, но уточни, че това не е позиция на партията, а говори от свое име.