София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Скок в цената на тока и парното от юли

Причина - повишената цена на природния газ

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Покачването на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на токът и парното. Очаква се от 1 юли 2018 година цените на електрическата и топлинната енергия да се повишат с повече от предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране, но все още се правят допълнителни изчисления на тарифите. Поскъпването идва, въпреки че енергийният регулатор намали до 10.8% скокът на цените на природния газ, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов пред журналисти.

Той подчерта, че не може природният газ да нараства с 10 процента, а той формира 60 до 70 процента от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3 процента. “Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията, влиянието на цената на природния газ е опосредствано, чрез добавката "задължение към обществото" влиянието там ще бъде значително по-малко“, каза Иванов.

Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока, регулаторът ще вземе на 1-ви юли.

Представените в края на май изчисления на КЕВР сочеха поскъпване на тока средно с 1.89%. При парното поскъпването бе изчислено на 1,64%. Сега обаче всички цени ще трябва да се калкулират отново, имайки предвид близо 11-процентното повишаване цената на природния газ.