София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скок в цените на топлоенергията

Голямо поскъпване ще има на ТЕЦ “Бургас“ - 9 на сто

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Скок в цените на парното, тока и газа се очакват от 1 юли, но още не може да се каже с колко точно, защото общественият доставчик Булгаргаз все още не е внесъл искането си за увеличение на цената на синьото гориво.

Очаква се, че на 11 юни Булгаргаз ще внесе официално своето искане за цената на газа. Първоначално дружеството поиска поскъпване на суровината с 16 на сто, но е възможно да настоява и за по-високо увеличение. 
 
Председателят на енергиния регулатор Иван Иванов заяви, че вдигането на цената ще се отрази първо върху преките потребители, но най-вече ще се отрази на бизнес потребителите.
 
Разчетите на енергийните комисари на този етап показват, че токът в страната ще поскъпне с около 2 на сто. За абонатите на ЧЕЗ електроенергията ще повиши цената си с около 1,7%, за EVN с 1,81% а за Енерго Про - 2,6 на сто.

Окончателното решение за цените на тока и парното от средата на годината ще бъде взето през юни.

КИЕВР предлага парното в София да поскъпне с 1,44 на сто, вместо исканите от топлофикация София 4%.В Плевен се очаква поскъпване с около 6%, а в Перник с 4,16%.

Поевтиняване на парното ще има в Пловдив и Велико Търново.

В Плевен е възможен ръст на цената на топлоенергията с малко над 6 процента. В Перник с 4,16%.
 
Най-сериозно поскъпване ще има за абонатите на ТЕЦ „Бургас“ – 9 на сто.