София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скопие: Ще изграждаме приятелство, а не отрицателни нагласи

Външното министерство на Македония в отговор на вицепремиера Красимир Каракачанов

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министерството на външните работи на Македония излезе с официален отговор на думите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Недоволството на вицепремиера беше предизвикано от думите на македонския премиер Зоран Заев, че македонският език трябва да бъде считан за законен на територията на цялата Северна Македония по силата на Преспанския договор.

Изявлението на Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство. Подписахме Договор за приятелство. Ще изграждаме приятелство, но това означава взаимно уважение, уважение и за интересите на съседа. Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, която е в духа на договора с България и европейските ценности, които зачитат и двете страни", се казва в декларацията.