София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Слагат акциз на бездимните цигари и бандерол на бирата

Промените в Закона за акцизите минаха на първо четене

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Депутатите приеха на първо четене спорния Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Със 101 гласа „за“ народните представители сложиха акциз бездимните цигари и бандерол на бирата.

Със законопроекта се въвежда промяна в приложимата акцизна ставка за облагане на „нагреваемо тютюнево изделие“, като облагането му се изравнява с това на цигарите. В сила от 1 януари 2018 г. в чл. 12 а от Закона за акцизите и данъчните складове се въведе определение за „нагреваемо тютюнево изделие“, като с разпоредбата на чл. 38, ал. 2 от ЗАДС за същото се определи акцизна ставка в размер на 152 лв. за килограм, припомни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В доклада, който тя прочете, се посочва още, че при тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия нагреваеми тютюневи изделия (20 бр. цигари в една кутия, с грамаж на кутията 6,1 г и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв. За сравнение, ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3,54 лв. за кутия. „В тази връзка с промяната се цели гарантиране приходите на бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия“, каза вносителят на проекта Менда Стоянова. Тя подчерта, че Министерството на финансите принципно подкрепя законопроекта.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2018 година.

От началото на 2019 година пък влиза в сила въвеждането на бандерол на бирата, която е в опаковки над 5 литра. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира.

Гласуването на законпроекта беше съпроводено и с множество разногласия и спорове сред депутатите.

Драгомир Стойнев от БСП подчерта, че облагането на бирата с данък е крайно недопсутимо. „Нима прходите в бюджета не са ви достатъчни, та стигнахте до бирата и цигарите на хората”, попита депутатът.

На 4 юли премиерът на България каза за бездимните цигари: „Наредих да се изтегли проектозаконът от пленарна зала”. А, сега да ви видя- как ще гласувате”, каза преди гласуването народният представител от ПГ на БСП за България проф. Румен Гечев. Той подчерта, че трябва да направим всичко възможно да се намали тютюнопушенето, независимо какви са цигарите, които се пушат. По думите му, в същото време, трябва да проявим диференциран подход и да следваме практиките на ЕС. Гечев заяви, че ПГ на левицата няма да подкрепи тези промени.

Депутатът от левицата Георги Гьоков пък запита управляващите: „Как ще обясните на майките на деца с увреждания, че в средата на бюджетната година няма как да промените това което получават, а изведнъж може да промените данъчните закони в средата на същата годината?’. По думите му, бездимните цигари са на пазара от 2 години, а реакцията на кабинета идва едва сега.