София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Слави Трифонов: От днес ние не живеем в демократична държава

„ Ще има възмездие. По един или друг начин“

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Слави Трифонов излезе с открито писмо по повод отхвърлянето на мажоритарното гласуване на първо четене в пленарна зала.

„Днес депутатите в народното събрание суспендираха българската конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем", пише Трифанов.

„ В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.
И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър. 
Затова ще завърша с две поговорки.
“Каквото повикало - такова се обадило.”
И
“На зла круша – зъл прът.”
Слави Трифонов