София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След 100 г. Сахара ще се покрие със зеленина, твърдят учени

В годините назад пустинята се променяла много пъти

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Пустинните региони като Сахара могат в близките сто години да станат зелени и да се превърнат в Савана, в резултат на рязкото повишаване на нивото на валежите, свързани с глобалното затопляне, твърдят климатолози в статия в списание „Earth System Dynamics“.

"Глобалното затопляне може да предизвика радикални климатични промени. В повечето региони по света, то предизвиква суша и понижава добивите на селскостопански култури. В покрайнините на Сахара ще се получи обратното, ситуацията ще се подобри, откъм достъп до вода, и ще направи мястото подходящо за животновъдство и селско стопанство“, заяви Якоб Шеве от Института за климатични изследвания Потсдам, Германия.

Пустинята Сахара е най-сухото и безжизнено място на света, след Антарктида и Арктика, което не винаги е било покрито с пясък.

Сравнително неотдавна преди 30-50 години назад, Сахара е била огромна зелена равнина, покрита с тревисти растения и храсти. „Зелената“ Сахара е помогнала на нашите предци да покорят Африка и да се разселят по цялата Земя, смятат антрополозите.

За последните няколко милиона години, Сахара няколко пъти е ставала зелена и се е превръщала в пустиня, сменяйки облика си според климатичните промени на Земята, породени от различни геоложки процеси.

Днес климатът се променя също толкова бързо, колкото и във времената, когато Сахара се е превръщала в Савана или в пустиня, смятат учените. Това ги накарало да създадат различни климатични модели, за да проверят как би изглеждала Сахара след сто години.