София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След 12 часа съдът реши: Миню Стайков остава в ареста

Прокуратурата го подозира и за източване на еврофондове

6 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Алкохолният бос Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат  Иван Димитров остават в ареста. Това решиха магистратите от специализирания съд на вчерашното съдебно заседание, продължило рекордните 12 часа.
 
Те са обвинени в извършване на данъчни престъпления и пране на пари. 
Според съдебния състав може да се  направи обосновано предположение, че престъпната група е съществувала с цел престъпленията, за които прокуратурата е повдигнала обвинения.
 
В рамките на заседанието съдиите направиха оценка на показанията на полицейските служители, които два месеца са наблюдавали фабриката за цигари и установили камионите и ремаркетата, които извозвали тютюневите изделия, както и пилотната им кола. 
 
Преценката на съдебния състав е, че става  въпрос за много сериозна дейност и тежестта на обвинението е напълно достатъчна за задържане под стража.
 
Друга причина, поради която магистратите прецениха, че Миню Стайков и другите двама обвиняеми следва да останат зад решетките за постоянно е, че те можели да  повлияят на свидетелите по делото. 
 
Освен постановената мярка за неотклонение "задържане под стража" в рамките на вчерашното заседание, стана ясно още, че прокуратурата подозира Стайков и за източване на еврофондове.
 
Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”. За това вече е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства