София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След 2 седмици мълчание - Боб Дилън приема нобеловата награда

Призът е за "за създаването на нов поетичен израз в американската песенна традиция"

7 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Американският поет, певец, автор на песни и композитор Боб Дилън за първи път през последните две седмици след обявяването на присъждането му на нобелова награда за литература коментира и заяви, че приема наградата.
След информацията за наградата Дилън продължи да работи активно, но никога не спомена престижното признание по време на концертите си. Шведската академия не беше в състояние да се свърже с него.
Останах без думи от новината за Нобеловата награда, е заявил тази седмица по телефона на представителите на Шведската академия. Думите му са цитирани в прессъобщението, публикувано на интернет страницата на Академията.
Дали приемам наградата? Разбира се!, казва той и допълва, че е много признателен за нея.
Дали това е знак, че Дилън ще пръства през декември в Стокхолм на церемонията по награждаването, все още не е ясно, се казва в съобщение до пресата.
В интервю за Daily Telegraph той заяви, че планира да присъства на церемонията по награждаването.
Абсолютно. Ако изобщо е възможно, заяви Дилън, добавяйки, че му е трудно да повярва, че е станал лауреат.
Шведската академия е отговорна за избора на носителите на нобелова награда за литература, а през 2016 г. реши да присъди наградата на академичните среди на Дилън "за създаването на нов поетичен израз в американската песенна традиция". Новината беше обявена на 13 октомври и предизвика различни реакции в Швеция - шок, критики и ентусиазъм. Решението беше много необичайно, защото Дилън се разглежда от мнозина предимно като музикант, а не като поет.
Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав III към примера на французите за подкрепа и развитие на шведски език и литература.